













| 20 dkg kristálycukor | |
| 2 dl víz | |
| 4 tojássárgája | |
| 4 tojásfehérje | |
| 20 dkg porcukor | |
| 1-2 csepp ecet | |
| 30 dkg sima liszt | |
| 1 kk. szódabikarbóna | |
| 1 kk. fahéj | |
| dió |
A receptes füzetet bizony érdemes néha az elejétől átlapozni, böngészni, hogy újra rábukkanhassunk rég elfeledett finomságokra. Ez a sütemény is egy ilyen nosztalgiázó olvasgatás során került a szemem elé és miután átolvastam a receptet, már jöttek is az emlékek, és felkiáltások, mint „óh igen, mikor a Balatonon ezt majszoltuk, jaj de finom is volt!”. Ezek után már nem volt kérdés, ezt kell megsütnünk a hétvégén.
UI: Jól látjátok, marcipánnak vagy mandula aromának nincs nyoma a receptben, tekintsetek rá úgy, mint mondjuk az Eszter szeletre…. hol van benne az Eszter?
|
1
Elvégezve
|
A kristálycukrot karamellizáljuk, majd ha aranybarna lett felöntjük 2 dl vízzel és felfőzzük. Hagyjuk, hogy a cukor szépen feloldódjon a vízben. |
|
2
Elvégezve
|
A 4 tojássárgáját kikeverjük a porcukorral és az ecettel. |
|
3
Elvégezve
|
Hozzákeverjük a fahéjjal és szódabikarbónával elkevert lisztet, a cukros vizet majd a kemény habbá vert fehérjét. |
|
4
Elvégezve
|
A tetejére durvára tört diót szórunk és 180 fokon kb 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e tésztánk. |