Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Kalkulátor:
Tésztához
1.5 dl tej
1.5 ek. cukor
1.5 dkg élesztő
40 dkg finomliszt
1 nagy csipet
1 tojás
1 tojássárgája
3 dkg vaj
Vaníilakrémhez
1.5 dkg tej
1 dl tejszín
1 csipet
5 dkg cukor
2 tojássárgája
1 ek. kukoricaliszt
0.5 vagy 1 tk. vaníliarúd vagy vaníliaörlemény
Mázhoz
5 dkg vaj olvasztva
7.5 dkg cukor barna cukor a legjobb
1 tk. őrölt fahéj

Vaníliakrémes kalács

  • 6 adag
  • Közepes

Hozzávalók

  • Tésztához

  • Vaníilakrémhez

  • Mázhoz

A szombati ebéd fő fogása lett ez a finom édesség. Egy tartalmasabb leves mellé szeretek édes kalácsot készíteni és hanyagolni a húsételeket. Ezt a mostani receptet már régóta ki szerettem volna próbálni, mert elég volt ránéznem Limara könyvében a fotóra és már éhes is lettem. Fahéj és vanília, az egyik legjobb páros, ami azt illeti.

Az elkészítése kicsit pepecselősebb, mint ha mondjuk buktát hajtogatnánk, de megéri rászánni az időt, a látvány a végeredménnyel kárpótol majd. Ha még sem szeretnétek bíbelődni, csak nyújtsuk ki a tésztát a megadott módon, tegyünk a középső harmadára a pudingból, majd az alsó harmadot ráhajtva (a széleket lenyomkodva) tekerjük fel.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A krém elkészítése

A tejet, tejszínt, vaníliát és a csipet sót elkeverjük, majd felmelegítjük, de ne forraljuk!

A tojássárgáját robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kukoricalisztet és ezzel is csomómentesre keverjük.

A felmelegített tejes keveréket folyamatos keverés mellett lassan hozzácsurgatjuk a tojáshoz.

Végül visszaöntjük a lábasba és kevergetve, alacsony lángon e besűrítjük.

A tűről levéve fóliát teszünk a tetejére, így nem keletkezik majd bőrszerű réteg a tetején, és hűlni hagyjuk.

2
Elvégezve

A tészta elkészítése

A tejet langyosítsuk meg (ellenőrizzük az ujjunkkal, mert ha túl meleg az élesztő nem fog felfutni) és morzsoljuk bele az élesztőt, illetve adjunk hozzá egy csapott teáskanál cukrot és hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba tesszük és elkeverjük a cukorral, sóval majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk.

Ide ütjük a tojást és a tojássárgáját és beleöntjük a felfutott élesztős tejet is.

Kézzel vagy esetemben géppel dagasztani kezdjük, majd ha szépen összeállt hozzáadjuk a puha vajat és tovább dagasztjuk. A tészta, akkor van készen, mikor a felülete szép fényes és nem ragad már sem a tálhoz sem a kezünkhez.

Letakarjuk egy konyharuhával vagy kelesztőtálba tesszük és kb 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, hat részre osztjuk és lisztezett felületen kissé meggömbölygetjük őket. Letakarjuk, és 10 percet hagyjuk pihenni.

Ezután a kis cipókat kb 12*20 cm-es ovális formára nyújtjuk. Képzeletben három részre osztjuk, majd a felső harmadát hosszában, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk úgy, hogy a felső részén a tészta szélét egyben hagyjuk.

A középső harmadára teszünk egy nagy evőkanállal a kihűlt pudingból, majd az alsó harmaddal befedjük. A széleket alaposan lenyomkodjuk, összecsípjük, hogy a töltelék ne jusson ki a sütés során.

Végül feltekejük a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kalácsokat (hagyjunk mellettük helyet, mert kelni fognak).

A sütőt előmelegítjük kb 180 fokra. A tésztát letakarjuk és 20-25 percet kelni hagyjuk.

A sütési idő kb 20-25 perc, gyorsan elkészülnek. Amikor szép barnás a színük már ki is vehetjük őket.

Még melegen megkenjük olvasztott vajjal és meghempergetjük őket a fahéjas cukorban.

Előző
Tiramisu – kakaós krémes
Következő
Citromos kanalazós
Előző
Tiramisu – kakaós krémes
Következő
Citromos kanalazós