













| 35 dkg finomliszt | |
| 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt | |
| 1 ek. só | |
| 2 ek. olívaolaj | |
| 1 dkg friss élesztő | |
| 10 dkg cheddar sajt | |
| 3 dl langyos víz | 
Ez egy gyorsan elkészíthető kenyér recept (a gyors itt azt jelenti, hogy nem kell háromszor, négyszer pihentetni), aminek még egy nagy előnye, hogy a sajtnak köszönhetően puha és nagyon nagyon finom. Nálam a cheddar sajt verhetetlen hozzávaló, de bármilyen sajtot felhasználhatunk.
Könnyű szeletelni, nem akar darabjaira hullani majd, és bármilyen feltéthez jó alap lesz!
Adhatunk hozzá magokat, de 3 evőkanálnál ne legyen több!
| 1 Elvégezve | Egy közepes méretű jénait, vagy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral (elég csak az alját) vagy vékonyan kiolajozzuk az egész formát. | 
| 2 Elvégezve | A kétféle lisztet egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a sót és elkeverjük. | 
| 3 Elvégezve | A közepébe egy kis mélyedést alakítunk, majd beleöntjük az olajat és a reszelt sajtot. | 
| 4 Elvégezve | Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet. | 
| 5 Elvégezve | Kézzel vagy robotgéppel elkezdjük dagasztani. Szép, fényes tésztát kell kapjunk, ami akkor jó ha már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz. Ez akár 8-10 percig is eltarthat, attól függ,mivel dolgozunk. | 
| 6 Elvégezve | Amint elkészültünk, a tésztát a tálban letakarjuk és meleg helyen kelesztjük kb 50 percet. | 
| 7 Elvégezve | A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és a tenyerünkkel óvatosan, enyhén kilapítjuk. Ezzel kinyomkodjuk belőle a levegőt. | 
| 8 Elvégezve | A két hosszabbik oldalát egymással szembe, középre hajtjuk, majd a rövidebbik oldal mentén egyszerűen feltekerjük, de figyeljünk rá, hogy közben is óvatosan nyomjuk ki a felesleges levegőbuborékokat. Az így kapott vekni végeit kissé alulra igazítjuk, majd a megformázott vekninket a sütőformába helyezzük. | 
| 9 Elvégezve | Amíg előmelegítjük a sütőt 250 fokra, addig letakarva pihentetjük a tésztát. | 
| 10 Elvégezve | Mielőtt betennénk a sütőbe, egy éles késsel vágjuk meg a tésztát 3-4 helyen, kb 3 cm mélyen. | 
| 11 Elvégezve | Süssük kb 45 percig, majd vegyük le a hőfokot 200 fokra és a forma tetejét is távolítsuk el. 10-12 percig még így süssük, majd el is készült a kenyerünk! | 
| 12 Elvégezve | A sütőből kivéve fordítsuk ki a formából és tegyük egy rácsra. Spricceljünk rá vizet és így hagyjuk kihűlni. |