Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

A tésztához
338 g finomliszt
50 g cukor
3.5 g szárított élesztő fél csomag
118 g meleg víz
1 kávéskanál vanília kivonat
1 db tojás
1 csipet
30 ml vaj olvasztott, de nem forró
A töltelékhez
80 g vaj olvasztott
40 g nutella + pár kanálnyi
4 evőkanál kakaópor
70 g marcipán
A sziruphoz
110 ml víz
100 g cukor
1 nagy evőkanál méz

Nutellás marcipános babkakoszorú

  • Közepes

Hozzávalók

  • A tésztához

  • A töltelékhez

  • A sziruphoz

Kísérleteztem már babka sütéssel, de mindig volt valami, ami miatt nem lett tökéletes a végeredmény. Figyelni kell, hogy miben sütjük, hogy meddig sütjük, és arra is, hogy le kell e takarni menet közben… Trükkös édesség, amire oda kell figyelni! Mindezek ellenére, ha ráérzünk, akkor újra meg újra el akarjuk majd készíteni.

Sokféleképpen variálhatjuk a tölteléket, tehetünk bele diót, mandulát vagy keverhetünk hozzá fahéjas tölteléket is! Az eredmény mindig egy látványos finomság lesz!

Hagyományosan gyümölcskenyér formában sütik, de ez a koszorú nekem sokkal ünnepibb!

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A tészta összeállítása

A lisztet, a cukrot és az élesztőt keverjük el egy dagasztótálban.

2
Elvégezve

A közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést, ide öntsük bele a vizet, a vaníliát és adjuk hozzá a tojást.

3
Elvégezve

Kézzel vagy géppel kezdjük el dagasztani a tésztát.
Kb 8-10 perc után, mikor már összeállt a tészta, adjuk hozzá a sót és az olvasztott (nem forró!!) vajat, majd újabb 8-10 perc alatt dolgozzuk simára az egészet.
Akkor lesz jó, mikor már nem ragad a kezünkhöz vagy az edény falához, hanem szépen elválik, és sima lesz a felülete.
Takarjuk le és tegyük huzatmentes helyre, így pihentessük 30 percet.

4
Elvégezve

Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át, majd takarjuk le és hagyjuk 15 percig megint pihenni.

5
Elvégezve

A töltelék elkészítése

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

6
Elvégezve

A vajat olvasszuk fel mikróban, majd adjuk hozzá a nutellát és keverjük teljesen el.

7
Elvégezve

A vajas keverékhez adjunk egyenként 4 evőkanálnyi kakaóport úgy, hogy közben mindig elkeverjük.
Félretesszük, és kimérjük a marcipánt.

8
Elvégezve

Összeállítás

A tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 2-3 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk (a hosszabbik oldala legyen felénk). Masszív tészta, így a nyújtáshoz is türelem kell!

9
Elvégezve

A tésztát kenjük meg egyenletesen a vajas nutellás krémmel, majd csipkedjük rá a marcipánt. Ezután kiskanállal tegyünk rá nutella halmokat.

10
Elvégezve

A hosszabbik oldal mentén szorosan tekerjük fel, úgy, hogy a tészta illesztése alul legyen.

11
Elvégezve

Egy éles késsel felezzük el hosszában, így két fél hengert fogunk kapni.

12
Elvégezve

A vágott felükkel felfelé keresztezzük középen a két rudat, így egy X-et kapunk. Ezt követően az felső részt is keresztezzük néhányszor és az alsó részt is.

13
Elvégezve

Óvatosan emeljük át a sütőpapírral bélelt tepsire, majd alakítsuk koszorú alakúra. Ahol összeér a két vége, próbáljuk meg összecsipkedni a tésztát!

14
Elvégezve

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Addig a tészta pihen.

15
Elvégezve

Süssük kb 35 percig. Ha nagyon barnul a teteje, fóliával takarjuk le.
Tűpróbával ellenőrizzük a végén a tésztát.

16
Elvégezve

Amíg sül a kalács, készítsük el a szirupot.

17
Elvégezve

A hozzávalókat mérjük egy kis edénybe és kezdjük el melegíteni. Kb 10 percig gyöngyöztessük alacsony lángon, majd vegyük le a tűzről.

18
Elvégezve

A sütőből kivett kalácsot egyenletesen locsoljuk meg a sziruppal.
Amit nem szív fel a tészta, azt óvatosan öntsük le, hogy alulról se áztassa el.

19
Elvégezve

Hagyjuk teljesen kihűlni, de legalább langyosra! Utána szépen tudjuk szeletelni.
Letakarva pár napig is eláll, és mikróban pár másodperc alatt mindig frissé varázsolhatjuk.

Előző
Répatorta
Következő
Amerikai csokis keksz
Előző
Répatorta
Következő
Amerikai csokis keksz