Karamellás panna cotta

Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Kalkulátor:
A panna cottához
520 ml tejszín
60 g cukor
80 ml whisky
6 g zselatin étkezési zselatin
0,5 db vaníliarúd vagy 2 tk vanília örlemény
1 csipet
A sós karamellhez
200 ml tejszín
120 g cukor
4 csipet

Karamellás panna cotta

  • 4 adag
  • Könnyű

Hozzávalók

  • A panna cottához

  • A sós karamellhez

Nagyon szeretem ezt az olasz édességet (és mindent, ami olasz), de eddig csak étteremben vagy bolti verzióját próbáltam. A hétvégi lasagne meghozta a kedvem, hogy jobban utána járjak ennek a desszertnek, ráadásul egy megkezdett üveg whiskynk is volt itthon, így már az első találat adta magát: a streetkitchen alkoholos verziója.

A karamellhez már nem adtam whiskyt, a tejszín mennyiségét növeltem, illetve a sót is hagytam jobban megszaladni. A végeredmény olyan, amit bátran ajánlok mindenkinek, készítsétek el nyugodtan nem fogtok csalódni! Nem kell hozzá más, csak türelem, mert tényleg szüksége van a 3, de inkább 4 óra pihenőre a hűtőben.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A panna cotta

A zselatin kivételével összekeverjük a panna cotta hozzávalóit. Ebből a tejszínből kiveszünk kb. 30 ml-t, majd elkeverjük benne a zselatint, állni hagyjuk, amíg a maradék tejszínt közepes lángon felmelegítjük, de vigyázzunk, ne forraljuk fel! Ezt követően annyi a dolgunk, hogy a tűzről levéve a zselatinos részt hozzákeverjük. Elosztjuk négy pohárban, én klasszikus whiskys poharat használtam, de bármi más megfelelhet. Fél órát állni hagyjuk, majd kb 3 órára hűtőbe tesszük.

Amikor már a panna cottánk kész van és megdermedt, hozzá foghatunk a karamell elkészítéséhez.

2
Elvégezve

A karamell

A cukrot karamellizáljuk (ne keverjük, legfeljebb időnként a lábast rázzuk meg). Ezt követően hozzáadjuk a tejszínt és alacsony lángon, addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik. Végül langyosra hűtjük.

3
Elvégezve

Az összeállítás

Miután a panna cottánk megdermedt és a karamellünk is langyosra hült, összeállítjuk a desszertet úgy, hogy a karamellt eloszlatjuk a 4 pohárban.

Tálalásig (min. 30perc) hűtőbe tesszük.

Következő
Beignet – Kis fánkocska
Következő
Beignet – Kis fánkocska