Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Kalkulátor:
Kekszes réteg
15 dkg vajas keksz
5 dkg vaj
Citromkrém
2 dl citromlé
5 db tojás
21 dkg cukor
18 dkg vaj
3 lapzselatin
A tetejére
200 ml habtejszín
fél csomag habfixáló
2.5 kanál porcukor ízlés szerint

Citromos kanalazós

  • 8 adag
  • Könnyű

Hozzávalók

  • Kekszes réteg

  • Citromkrém

  • A tetejére

Egy közös, baráti vacsorához készítettem ezt a citromos süteményt, mert valami különlegeset szerettem volna, de csak pár órám volt rá. A sütit seperc alatt összeállíthatjuk, de a hűtéssel is kalkulálnunk kell, ami kb. 3 órát vesz igénybe.
Ez a citromkrém egyszerre savanykás és édes, krémes… olyan, amit elkanalaznánk egymagában is. Jó kiegészítője a tojáshab vagy ebben a receptben most a tejszín.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A kekszet késes aprítóba teszem, mad hozzáadom az olvasztott vajat és apróra töröm.

2
Elvégezve

A citromkrém elkészítése

A citromlevet elkeverjük a tojással és a cukorral.

3
Elvégezve

A zselatin lapokat vízbe áztatjuk.

4
Elvégezve

Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (ha nem kevergetjük, a tojásfehérje kicsapódhat).

5
Elvégezve

Amint besűrűsödött, levesszük a tűzről és elkeverjük benne az apróra kockázott vajat és a kinyomkodott lapzselatinokat.

6
Elvégezve

Az elkészült krémet a kihűlt pitére öntjük és hűtőbe tesszük min. 3 órára.

7
Elvégezve

Összeállítás

A krémből pár kanállal simítok a forma aljára (lehet szögletes kenyérsütő forma, pohár vagy tetszés szerint bármi más). Erre jön egy réteg szórás a kekszből, majd megint egy kis krém és keksz. Végül a maradék krémet is ráöntjük.
Hűtőbe tesszük kb. 3 órára.

8
Elvégezve

Miután a krém megdermedt, felverjük a tejszínhabot.
A habtejszínt a porcukorral alacsony fokozaton elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a habfixálót.
Vigyázzunk, a habfixálótól hamar csomóssá válhat, ezért miután hozzáadtuk csak pár másodpercig szükséges kevernünk.
A kész habot a dermedt(!!) citromkrémre kanalazzuk és a kanál hátuljával tetszés szerint formázzuk.

Előző
Vaníliakrémes kalács
Következő
Túrós pite
Előző
Vaníliakrémes kalács
Következő
Túrós pite