Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Tésztához
450 g finomliszt
130 g margarin vagy vaj (szobahőmérsékletű mindkettő)
60 g zsír sertés zsír - szobahőmérsékletű
60 g porcukor
15 g friss élesztő
1 csipet
1 db tojássárgája
50 g habtejszín én a tejmentesség miatt rizstejszínt használtam
1 dl meleg víz
Töltelékhez
200 g darált mák
125 g cukor
50 g darált keksz
130 g forró víz
1 db tojás szétválasztva, a tészta lekenéséhez

Mákos bejglifalatok

  • Közepes

Hozzávalók

  • Tésztához

  • Töltelékhez

A bejgli talán a legnépszerűbb sütemény a tradicionális karácsonyi finomságok közül. Nálunk mindig készül diós, mákos és most már csokis is az ünnepekre, de valahogy az év további részében feledésbe merülnek ezek a finom a tekercsek. Most is az őszi hideg, sötét napokkal kezdődött meg a  karácsonyi hangolódás nálunk, ezzel együtt pedig a bejgli sütés gondolata is. Ezek a falatnyi darabok, tökéletesen hozzák a jellegzetes ízeket, színeket és az utánozhatatlan sülő bejgli illatot. Ha idén kicsit újítanátok a hagyományokon, akkor próbáljátok ki ezt a mini bejglit! A sütemény Achilles-ínának számító tésztával sem kell különösebben foglalkozni, nem kell félni, hogy kireped a tekercsünk.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A tészta összeállítása

Az élesztőt a meleg - de nem forró - vízben teljesen feloldjuk, jól elkeverjük.

2
Elvégezve

A lisztet a zsírral és a margarinnal elmorzsoljuk.

3
Elvégezve

Hozzáadjuk a porcukrot és a sót, majd elkeverjük és beletesszük a többi hozzávalót: az élesztős keveréket, tojássárgáját és a tejszínt.

4
Elvégezve

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Sima, rugalmas tésztát kapunk, amit fóliába csomagolva a hűtőbe teszünk legalább 1 órára.

5
Elvégezve

A töltelék elkészítése

A mákot, darált kekszet és a porcukrot egy fém keverőtálba tesszük (vagy egy lábasba). Forró vízzel (érdemes felforralni) leöntjük és alaposan elkeverjük a masszát.
Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.

6
Elvégezve

Összeállítás

A pihentetett tésztát kivesszük és téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy kb 2-3 mm vastag legyen (minimális lisztet tehetünk alá, de figyelni kell rá, mert ha túl sok a liszt, nem fog összeragadni a tekercsünk).

7
Elvégezve

A hosszanti oldal mentén, a szélétől kb 2 cm-re, teszünk a töltelékből. Kézzel nagyjából kis, 2 cm vastag rudakat formázunk és ezeket folytatólagosan tesszük egymás mellé egészen a tészta végéig.

8
Elvégezve

A 2 cm-es részt ráhajtjuk a töltelékre, majd annyit fordítunk az egészen, hogy a tésztavég találkozzon a kinyújtott tésztával. Egy éles késsel hosszában elvágjuk ennek mentén a tésztát, majd a töltelék körül óvatosan összenyomjuk őket. Végül úgy fordítsuk a rudat, hogy az összecsípett rész kerüljön alulra.
Ezt addig ismételjük, amíg az összes töltelék el nem fogy. Nekem most maradt egy kis tésztám, így megkentem nutellával és feltekertem, mint a hagyományos bejglit.

9
Elvégezve

A kész tekercseket lekenjük tojássárgájával, majd lehetőleg hűvös helyen hagyjuk, hogy teljesen megszáradjon rajta.
Ezután tojásfehérjével kenjük le őket, és ugyanígy hideg helyen hagyjuk, hogy megszáradjon. Ez a két lépés adja a bejgli márványos kinézetét.

10
Elvégezve

A sütőt előmelegítjük 175-180 fokra.
A rudakat felvágjuk tetszőleges méretűre, de lehetőleg kisebb falatnyi darabokra, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.

11
Elvégezve

20-30 percig sütjük, de figyeljük és, amikor már szép aranybarnák, ki is vehetjük őket.

Előző
Krémes duplacsoki torta
Következő
Gesztenyés-csokis kiflik
Előző
Krémes duplacsoki torta
Következő
Gesztenyés-csokis kiflik