Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

50 ml víz
200 g kristálycukor
160 ml tejszín
30 g vaj
5 ml vanília kivonat
15 ml glükóz szirup mézzel helyettesíthetjük

Karamell öntet

  • Könnyű

Hozzávalók

Tökéletes állagú karamell öntet, amit melegen és hidegen is felhasználhatunk. Almás pite, sajttorta vagy egy sima piskóta is új életre kel, ha ezzel az öntettel kínáljuk.

Glükóz szirupot nem egyszerű beszerezni, így ha nem sikerül, helyettesítsük víz és szőlőcukor keverékével: 30 g vízhez adjunk 70 g szőlőcukrot és főzzük fel alacsony lángon, addig amíg besűrűsödik (szirupos állagú lesz). Szőlőcukrot bio boltokban, egészség boltokban vagy nagyobb bevásárlóhelyeken is találunk. Végső esetben mézet is használhatunk.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A vizet, a cukrot és a glükóz szirupot egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
A vajat és a tejszín kimérjük.

2
Elvégezve

Közepes lángon hagyjuk, hogy a cukros keverék forrásig hevüljön, majd megvárjuk, hogy az egész szép aranybarna színt kapjon. Kb. 5 perc.

3
Elvégezve

Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat és a tejszínt. Néhány keverés után hozzáadjuk a vaníliát is.

4
Elvégezve

Ha nem oldódik fel a keverék, tegyük vissza alacsony lángra és kevergessük, amíg szép sima öntetet nem kapunk. Melegen és hidegen is használhatjuk.
Hűtőben tárolva hetekig eláll.

Előző
Csokis mini piték
Következő
Málnás-csokoládés pohárdesszert
Előző
Csokis mini piték
Következő
Málnás-csokoládés pohárdesszert