Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Kakaós tésztához
115 g vaj szobahőmérsékletű
65 g porcukor
3 db tojássárgája
130 g finomliszt
17 g kukoricakeményítő
30 g kakaópor
1 csipet
A csokoládés töltelékhez
1 db tojásfehérje
3 db tojás
100 g kristálycukor
5 ml vanília kivonat helyettesíthetjük vaníliás cukorral
30 g kakaópor
90 g étcsokoládé olvasztott

Csokis mini piték

  • Közepes

Hozzávalók

  • Kakaós tésztához

  • A csokoládés töltelékhez

Ezek a csábító mini piték melegen tálalva a legfinomabbak, de igazság szerint 5 másodperc a mikróban másnap is csodát tesz velük. 🙂

Az elkészítésük kicsit időigényes, ennek ellenére ez is egy olyan recept, ami megéri, hogy a konyhába töltsük a délutánt. Tényleg!!!! A sűrű csokis krém és a kakaós tészta találkozik és rájövünk, hogy ennél jobb dolog nem is történhetne velük vagy velünk?!

Készítettem hozzá bónuszként egy karamell öntetet – aminek a receptje szintén felkerül hamarosan -, illetve egy csokoládé díszt, ami bármilyen süteményt feldobhat. Kristen Tibbals receptje alapján a következő a dolgunk:

  1. vegyünk elő valamilyen alkoholt: vodka, gin, pálinka… a lényeg hogy magas alkoholtartalma legyen
  2. öntsük bele egy befőttes üvegbe, legalább az üveg feléig
  3. tegyük a fagyasztóba legalább 2 órára
  4. olvasszunk fel csokoládét – a legjobb ha étcsokoládét használunk
  5. tegyük egy habzsákba, vagy egy erősebb zacskóba az olvasztott csokit
  6. vegyük ki az alkoholt, majd a habzsák alját vágjuk le
  7. csurgassunk a csokiból az alkoholba – látni fogjuk, hogy a csokoládé azonnal megdermed
  8. az így kapott formákat egy csipesz segítségével emeljük egy papírtörlős tálra

Ha nagyobb lyukat vágunk, vastagabb formákat kapunk, érdemes ezzel kísérletezni. Az a jó benne, hogy elrontani nem lehet, mindig más formát fogunk kapni, ettől lesz az egész egyedi. Hűtőben tárolva eláll legalább 1-2 hétig.

 

Kínálhatjuk magában vagy bármilyen (csokoládé, vanília) szósszal megcsurgatva.

Ebből a mennyiségből kb 10 db mini piténk lesz.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A tészta összeállítása

A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot robotgéppel habosra keverjük.
Egyenként hozzáadjuk a három tojássárgáját és az egészet addig keverjük, míg szépen össze nem áll.

2
Elvégezve

A lisztet kimérjük és elkeverjük a kakaóporral, keményítővel és a sóval.

3
Elvégezve

A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajkrémhez és fakanállal összedolgozzuk.

4
Elvégezve

Az összeállt tésztát fóliára tesszük és alaposan becsomagoljuk majd a hűtőbe emeljük legalább 2 órára.
Felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha fél óra után a fagyasztóba tesszük a tésztát legalább 40 percre.

5
Elvégezve

Amíg pihen a tészta, kivajazzuk a mini piteformákat (ha szilikonosat használunk, akkor erre nem lesz szükség).

6
Elvégezve

A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk kissé, majd kb 0.5 cm vastag, kör alakúra nyújtjuk.

7
Elvégezve

A széle mentén haladva a pitesütőket használva kiszúrjuk a tésztát, majd beleillesztjük a formákba és óvatosan eligazítjuk úgy, hogy a tészta teljesen felérjen a forma pereméig.

8
Elvégezve

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formákat a hűtőbe tesszük legalább 20 percre.

9
Elvégezve

A lehűlt tésztákat tepsire rakjuk, majd egy villával megszurkáljuk az aljukat. Kb 18-20 percet sütjük. Ne süssük túl, elég ha a széle már sötétedik, mert még a töltelékkel is visszakerül a sütőbe.

10
Elvégezve

Amint kivettük a sütőből, az összeset átkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével. Ez azért hasznos, mert így a töltelék nem fog beleivódni a tésztába.
A tésztákat félretesszük.

11
Elvégezve

A krém elkészítése

A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd tegyük félre.

12
Elvégezve

A három tojásfehérjét elkezdjük robotgéppel felverni, majd hozzáadunk 50 g cukrot és kemény habot verünk.

13
Elvégezve

A tojássárgájákat a maradék, 50 g cukorral és a vaníliával kikeverjük, egészen addig amíg a massza kifehéredik és szép sűrű krémet nem kapunk.

14
Elvégezve

Belekeverjük a tojásfehérje habot. Először csak egy kicsit adjunk a tojássárgájához és azzal keverjük el, majd óvatosan jöhet a maradék.

15
Elvégezve

Adjuk hozzá a kakaóport is és fakanállal keverjük el.

16
Elvégezve

Lassan csurgatva beleöntjük az olvasztott csokoládét és robotgéppel alacsony fokozaton az egészet simára keverjük.

17
Elvégezve

Összeállítás

A krémet egyenlő arányban osszuk el a formákban, majd tegyük őket a sütőbe (180 fokra előmelegített). Nem kell sok idő, kb 8 perc, míg a krém elveszti a fényességét a széleken (belül továbbra is fényes és sötét) és már ki is vehetjük. Ne süssük túl mert akkor a töltelék szilárdabb állagú lesz és elveszti a könnyed habosságát.

18
Elvégezve

Pár percet hagyjuk hűlni, majd óvatosan vegyük ki a formákból és még melegen tálaljuk.

Előző
Sütőtökös-sajtkrémes pite
Következő
Karamell öntet
Előző
Sütőtökös-sajtkrémes pite
Következő
Karamell öntet