Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Kalkulátor:
Tésztához
180 g vaj puha
2 ek. étolaj
180 g cukor
1 csipet
2 tojás
220 g finomliszt
2 csapott tk. sütőpor
150 ml kóla
Töltelékhez
250 g túró
4 ek. porcukor
1 csomag vaníliás cukor
baracklekvár
Habhoz
3 tojásfehérje
240 g porcukor

Rákóczi túrós muffin

  • 12 adag
  • Közepes

Hozzávalók

  • Tésztához

  • Töltelékhez

  • Habhoz

A rákóczi túrós az egyik kedvenc sütim, mindegy milyen formát ölt, szerintem tökéletes! Túrós, lekváros és habos… más nem is kell.

Hagyományosan egy vékony tésztán pihenne a töltelék, de ebben az esetben egy vaníliás muffin tésztába töltöttük a túrót és egy kis lekvárt is. Hirtelen nem is tudnék dönteni, melyik variáció a legeslegjobb, de ez top 3!

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

Kimérjük egy tálba a puha vajat és az étolajat, majd robotgéppel simára keverjük.

2
Elvégezve

Apránként hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót – tovább keverjük.

3
Elvégezve

Egyenként beletesszük a tojásokat, figyelve, hogy alaposan elkeverjük mindegyikkel a tésztát, mielőtt hozzáadnánk a következőt.

4
Elvégezve

Végül a sütőporral elkevert lisztet és a kólát kis adagokban, felváltva öntjük a masszához, közben alacsony fokozaton keverve a tésztát.

5
Elvégezve

Muffinpapírral kibélelt sütőformába adagoljuk az egészet. Kb a forma háromnegyedéig szedjük a tésztát.

6
Elvégezve

180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük, kis villát beleszúrva ellenőrizhetjük.

7
Elvégezve

A túrókrém elkészítése

A túróhoz adjuk a kétféle cukrot, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.

8
Elvégezve

A hab elkészítése

A tojásfehérjét egy hőálló tálba öntjük, majd az egészet gőz felett elkezdjük robotgéppel felverni.

9
Elvégezve

Amint kezd habosodni, apránként hozzáadjuk a porcukrot. Addig keverjük, amíg fényes, sűrű habot nem kapunk.

10
Elvégezve

Összeállítás

A kihűlt muffinok közepét egy kés vagy speciális forma segítségével kivágjuk. A közepükre vágunk egy lyukat úgy, hogy az alján meghagyjuk a tésztát. Esetemben 5 cm átmérőjű kis mélyedések keletkeztek. A levágott darabnak a tetejét, ami a muffin teteje is volt, tegyük félre az adott muffin mellé. Ez a kis darab lesz a töltelékre helyezve.

11
Elvégezve

A kivágott tészta helyére helyezünk egy teáskanállal a túrókrémből.

12
Elvégezve

A krémre jön egy fél teáskanál baracklekvár.

13
Elvégezve

Végül annyi túrókrém, hogy a muffin tetejéig érjen a töltelék.

14
Elvégezve

Visszahelyezzük ide a levágott rész tetejét.

15
Elvégezve

A tojáshabot habzsákba kanalazzuk.

16
Elvégezve

Ízlés szerint díszíthetjük a muffinokat. Én csillagcsöves, nagyobb méretű fejet használtam, és sűrűn díszítettem körbe a muffin szélét, majd a közepére került a kb egy teáskanálnyi baracklekvár.

17
Elvégezve

Végül egy karamellizáló pisztollyal kicsit megpirítjuk a habot. Sütőben is csinálhatjuk, ebben az esetben magas hőfkra melegítsük elő és rövid időre, kb 5-10 perc tegyük be a muffinokat. Figyeljük közben és ha barnul, ki is vehetjük.

Előző
Linzer
Következő
Sós-magvas kocka
Előző
Linzer
Következő
Sós-magvas kocka