Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

A piskótához
4 db tojásfehérje
4 ek. kristálycukor
15 dkg darált mandula
1 csipet
A krémhez
4 db tojássárgája
6 dkg kristálycukor
1.5 dl habtejszín
15 dkg vaj puha
A bevonáshoz
10 dkg szeletelt mandula

Svéd mandulatorta

  • Közepes

Hozzávalók

  • A piskótához

  • A krémhez

  • A bevonáshoz

A híres IKEA süti most már nem is annyira elérhetetlen, és nem kell eltöteni egy fél napot a berendezett helyiségek között bolyongva, hogy ehessünk egy mandulás szeletet. A legnagyobb kihívás ebben a sütiben, a piskótalap félbevágása, viszont ha ezen túl vagyunk, az eredmény kárpótol mindenért.

A bevált recept a csodás Mónisüti könyvből van.https://monisuti.hu/?p=20473 .

24 cm-es formához.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A piskóta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 24 cm-es tortaformának az aljára sütőpapírt teszünk. Az oldalára nem kell semmi.

2
Elvégezve

A fehérjét elkezdjük felverni a csipet sóval, majd amikor már habos, apránként hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.

3
Elvégezve

A felvert fehérjébe beleszitáljük az őrölt mandulát, majd óvatosan beleforgatjuk. Éppen csak addig keverjük, amíg teljesen össze nem vegyült a habbal.

4
Elvégezve

A tésztát beleöntjük a tortaformába és az előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e.

5
Elvégezve

15 perc után körbevágjuk és kiszedjük a formából, majd egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

6
Elvégezve

A krém elkészítése

Egy lábasban, kézi habverővel elkeverjük a tejszínt, cukrot és a tojássárgájákat. Közepes lángon, állandó keverés mellett besűrítjük. Ne hagyjuk magára, mert könnyen rántottát kaphatunk!
Kihűtjük.

7
Elvégezve

A kihűlt krémhez hozzáadjuk a puha vajat és habverővel simára keverjük.

8
Elvégezve

Összeállítás

A piskótát óvatosan félbevágjuk. Ne lepődjünk meg, ha nagyon vékony, olyannak is kell lennie, csak egy kis türelmet igényel, így a felezése. Az sem tragédia, ha néhány darabra hullik, a krém eltakarja majd.

9
Elvégezve

A krém felét rákenjük az egyik piskótalapra, majd rátesszük a másik lapot és a maradék krémmel bevonjuk az oldalát és a tetejét is. Betesszük a hűtőbe.

10
Elvégezve

A szeletelt mandulát száraz serpenyőn megpirítjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha elkezd barnulni, mozgassuk folyamatosan, mert nagyon könnyen odaéghet.

11
Elvégezve

A hűtőből kivett torta oldalát és tetejét is bevonjuk a pirított mandulával.

Előző
Gesztenyés-csokis kiflik
Következő
Mascarponés, gyümölcsös mandulatorta
Előző
Gesztenyés-csokis kiflik
Következő
Mascarponés, gyümölcsös mandulatorta