Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

A piskótához
6 db tojás
6 ek. kristálycukor
6 ek. finomliszt
2 ek. kakaópor
A krémhez
6 db tojássárgája
25 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
4 ek. finomliszt
6 dl tej
A kakaós mázhoz
125 ml víz
20 dkg kristálycukor
125 ml habtejszín
60 g kakaópor
4 g zselatin
30 ml hideg víz
Összeállításhoz
300 ml habtejszín
3 marék dió

Somlói galuska

  • Közepes

Hozzávalók

  • A piskótához

  • A krémhez

  • A kakaós mázhoz

  • Összeállításhoz

Ismét egy klasszikus sütemény, ami nálunk nagyon népszerű. Egy kicsit újraértelmeztem a hagyományos verziót és a csokikrémet felcseréltem egy kakaós mázzal… a végeredmény pedig egy különlegesen finom, csokis, vaníliás desszert lett. Szerintünk jobb, mint az eredeti 🙂

Ez a mennyiség kb 6-7 embernek elegendő.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A piskóta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
Két közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2
Elvégezve

A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd, amikor már magasabb lesz, apránként hozzáadjuk a cukrot.

3
Elvégezve

A teljesen kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, de közben folyamatosan keverjük a robotgéppel.

4
Elvégezve

A kész masszát kettévesszük.
Az egyikhez fakanállal hozzákeverünk 4 csapott evőkanál lisztet. A maradék 3 evőkanálnyi lisztet pedig elvegyítjük a kakaóporral és ezt a másik masszához dolgozzuk.

5
Elvégezve

Két külön tepsibe öntjük a piskótákat, majd az előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

6
Elvégezve

Az elkészült tésztákat hagyjuk teljesen kihűlni.

7
Elvégezve

A vaníliás krém elkészítése

A 6 tojássárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük egy vastag falú lábasban. Egyszerűbb ha robotgéppel dolgozunk.

8
Elvégezve

Apránként és felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet. Kézi habverőt használjunk, így nem lesz csomós.

9
Elvégezve

Közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük.

10
Elvégezve

A fehérjéből kemény habot verünk, majd a még meleg pudinghoz keverjük. Először csak egy kicsit, ezzel lazítjuk a krémet, majd óvatosan az egésszel eldolgozzuk.

11
Elvégezve

A kakaós máz elkészítése

125 ml vizet a tejszínnel és a cukorral felforralunk.

12
Elvégezve

Ha felforrt, hozzáadjuk a kakaóport és elkeverjük. Kb 4 percig alacsonyabb lángon hagyjuk gyöngyözni, végül levesszük a tűzről.

13
Elvégezve

A zselatint 30 ml vízben megduzzasztjuk, majd egyből a kakaós keverékhez adjuk és elkeverjük.

14
Elvégezve

Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

15
Elvégezve

Összeállítás

A tejszínt felverjük, ízlés szerint adhatunk hozzá porcukrot. Én kb 2 evőkanállal tettem bele.

16
Elvégezve

A diót apróra vágjuk. A piskótát felkockázzuk.

17
Elvégezve

Tehetjük poharakba, vagy egy nagyobb edénybe is, én jobban szeretem egy nagyobb jénaiba vagy porcelán tálba összeállítani.

18
Elvégezve

Alulra kerül a piskótakockák fele, vegyesen a kakaós és a sima. Erre tesszük a vaníliás krém kb felét, majd megszórjuk a dió egy részével. Megcsurgatjuk a kakaós mázzal, és teszünk rá a tejszínhabból is.
Ezt ismételjük még egyszer, úgy, hogy a tetején teljesen eloszlatjuk a tejszínhabot.

19
Elvégezve

Letakarva, lefóliázva a hűtőben kb 3 napig tárolhatjuk.

Előző
Krémes
Következő
Karamell szelet
Előző
Krémes
Következő
Karamell szelet