




A vaníliakrémhez |
|
| 60 g vaj | |
| 500 ml tej | |
| 6 tojássárgája | |
| 72 g kristálycukor | |
| 1,5 csomag vaníliás cukor | |
| 30 g kukoricakeményítő | |
A karamellhez |
|
| 160 ml tejszín | |
| 200 g kristálycukor | |
| 30 g vaj | |
| 15 ml méz | |
| 1 csipet só | |
| 45 ml víz | |
A piskótához |
|
| 105 g finomliszt | |
| 3 db tojás | |
| 75 g vaj | |
| 135 g porcukor | |
A tejszínhabhoz |
|
| 300 ml tejszín | |
| 2-3 ek. porcukor | |
| 1 csomag habfixáló |
A karamellel kicsit úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval…mindegy, hogy édes vagy sós, krémes vagy kemény, én mindenhogy szeretem. Ez a süti pedig előhozza az igazán finom ízeit a karamellnek. Az elkészítése ugyan nem bonyolult, de időigényes egy kicsit… viszont megéri a fáradozásainkat!!
|
1
Elvégezve
|
A vaníliakrém elkészítéseA tejet a vaníliás cukorral egy vastag falú lábasban elkezdjük melegíteni. |
|
2
Elvégezve
|
Amint a tej elkezd gyöngyözni levesszük a tűzről és lassan hozzácsurgatjuk a tojásos keverékhez. Közben folyamatosan keverjük, hogy a tojás ne csapódjon ki. |
|
3
Elvégezve
|
A tejes krémet visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük (2-3 perc). |
|
4
Elvégezve
|
A karamell elkészítéseA vizet, a cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. |
|
5
Elvégezve
|
Közepes lángon hagyjuk, hogy a cukros keverék forrásig hevüljön, majd megvárjuk, hogy az egész szép aranybarna színt kapjon. Kb. 5 perc. |
|
6
Elvégezve
|
Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat és a tejszínt. Néhány keverés után hozzáadjuk a vaníliát is. |
|
7
Elvégezve
|
Ha nem oldódik fel a keverék, tegyük vissza alacsony lángra és kevergessük, amíg szép sima öntetet nem kapunk. |
|
8
Elvégezve
|
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. |
|
9
Elvégezve
|
A piskóta elkészítéseHabbá verjük a fehérjét és a cukrot (elkezdjük felverni és, amikor már habosodik, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot). |
|
10
Elvégezve
|
Közepes fokozaton keverve, a kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. |
|
11
Elvégezve
|
Beleszitáljuk a lisztet és fakanállal elvegyítjük. |
|
12
Elvégezve
|
Végül az olvasztott, de nem forró vajat is a piskótához keverjük. |
|
13
Elvégezve
|
A tésztát az előkészített formába öntjük, majd az előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük. |
|
14
Elvégezve
|
ÖsszeállításAmikor minden kihűlt, összeállítjuk a süteményt. |
|
15
Elvégezve
|
A piskótalapot visszahelyezzük a formába. |
|
16
Elvégezve
|
A karamellás piskótára ráhalmozzuk a krémet és egyenletesen elkenjük. |
|
17
Elvégezve
|
A tejszínt elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Mikor már habosodik, a habfixálót is beleöntjük és felverjük a habot. Vigyázzunk, hogy ne keverjük sokáig mert a tejszín hamar összeeshet! |
|
18
Elvégezve
|
Végül a tejszínhabot rászedjük a krémre és egyenletesen elkenjük. |