Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

A vaníliakrémhez
60 g vaj
500 ml tej
6 tojássárgája
72 g kristálycukor
1,5 csomag vaníliás cukor
30 g kukoricakeményítő
A karamellhez
160 ml tejszín
200 g kristálycukor
30 g vaj
15 ml méz
1 csipet
45 ml víz
A piskótához
105 g finomliszt
3 db tojás
75 g vaj
135 g porcukor
A tejszínhabhoz
300 ml tejszín min. 30%-os
2-3 ek. porcukor ízlés szerint
1 csomag habfixáló

Karamell szelet

  • Közepes

Hozzávalók

  • A vaníliakrémhez

  • A karamellhez

  • A piskótához

  • A tejszínhabhoz

A karamellel kicsit úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval…mindegy, hogy édes vagy sós, krémes vagy kemény, én mindenhogy szeretem. Ez a süti pedig előhozza az igazán finom ízeit a karamellnek. Az elkészítése ugyan nem bonyolult, de időigényes egy kicsit… viszont megéri a fáradozásainkat!!

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A vaníliakrém elkészítése

A tejet a vaníliás cukorral egy vastag falú lábasban elkezdjük melegíteni.
Egy tálban elkeverjük a tojássárgájákat a cukorral és a keményítővel.

2
Elvégezve

Amint a tej elkezd gyöngyözni levesszük a tűzről és lassan hozzácsurgatjuk a tojásos keverékhez. Közben folyamatosan keverjük, hogy a tojás ne csapódjon ki.

3
Elvégezve

A tejes krémet visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük (2-3 perc).
Amint elég sűrű lesz, levesszük a tűzről és egy fóliát teszünk a tetejére (ez megakadályozza, hogy bebőrösödjön a puding teteje), így hagyjuk kihűlni. Ha már nem forró, betehetjük a hűtőbe.

4
Elvégezve

A karamell elkészítése

A vizet, a cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
A vajat és a tejszínt kimérjük.

5
Elvégezve

Közepes lángon hagyjuk, hogy a cukros keverék forrásig hevüljön, majd megvárjuk, hogy az egész szép aranybarna színt kapjon. Kb. 5 perc.

6
Elvégezve

Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat és a tejszínt. Néhány keverés után hozzáadjuk a vaníliát is.

7
Elvégezve

Ha nem oldódik fel a keverék, tegyük vissza alacsony lángra és kevergessük, amíg szép sima öntetet nem kapunk.
Hagyjuk kihűlni!

8
Elvégezve

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A sütőformát kivajazzuk és enyhén belisztezzük.

9
Elvégezve

A piskóta elkészítése

Habbá verjük a fehérjét és a cukrot (elkezdjük felverni és, amikor már habosodik, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot).

10
Elvégezve

Közepes fokozaton keverve, a kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat.

11
Elvégezve

Beleszitáljuk a lisztet és fakanállal elvegyítjük.

12
Elvégezve

Végül az olvasztott, de nem forró vajat is a piskótához keverjük.

13
Elvégezve

A tésztát az előkészített formába öntjük, majd az előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Miután elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.

14
Elvégezve

Összeállítás

Amikor minden kihűlt, összeállítjuk a süteményt.

15
Elvégezve

A piskótalapot visszahelyezzük a formába.
A vaníliapudinghoz hozzákeverünk 4-5 evőkanálnyi karamellt. A maradék karamellel megkenjük a piskótalapot.
Ha túl soknak találjuk a piskótára, akkor tegyünk még a krémhez.

16
Elvégezve

A karamellás piskótára ráhalmozzuk a krémet és egyenletesen elkenjük.

17
Elvégezve

A tejszínt elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Mikor már habosodik, a habfixálót is beleöntjük és felverjük a habot. Vigyázzunk, hogy ne keverjük sokáig mert a tejszín hamar összeeshet!

18
Elvégezve

Végül a tejszínhabot rászedjük a krémre és egyenletesen elkenjük.
Hűtőben tárolva 3-4 napig is eláll.

Előző
Somlói galuska
Következő
Csokoládétorta
Előző
Somlói galuska
Következő
Csokoládétorta