Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Kalkulátor:
4 tojás
18 dkg porcukor
14 dkg finomliszt
10 dkg vaj
Profiterol
7.5 dkg vaj
75 ml víz
kis csipet
kis csipet cukor
7.5 dkg finomliszt
2-3 tojás
Vaníliakrém
1.5 dl tej
4 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
1/4 vaníliás pudingpor
1.5 dl habtejszín
1 csapott kávéskanál zselatin 1.5 evőkanál vízzel
Csokikrém
2 tojás
1csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
11 dkg vaj
12 dkg étcsokoládé tejcsokival is készíthetjük
2 dkg kakaópor
fél csomag zselatinfix
15 dkg ribizli
ribizli/meggylekvár a piskóta megkenéséhez

Ribizlis profiterol torta

  • 12 adag
  • Nehéz

Hozzávalók

  • Profiterol

  • Vaníliakrém

  • Csokikrém

Szülinapra készült ez a torta, ami teljes mértékben az ünnepeltre lett hangolva. Csokit, gyümölcsöt na és a profiterolt kellett összehangolni, így született meg ez a ribizlis főzött krémes finomság.
Időigényes, de megéri a fáradtságot, így bátran süssétek!

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

Piskóta

Habbá verjük a fehérjét és a cukrot (elkezdjük felverni és, amikor már habosodik, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot).

2
Elvégezve

Közepes fokozaton keverve, a kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat.

3
Elvégezve

Beleszitáljuk a lisztet és fakanállal elvegyítjük.

4
Elvégezve

Végül az olvasztott, de nem forró vajat is a piskótához keverjük.

5
Elvégezve

Kivajazunk egy 22 cm-es tortaformát, majd beleöntjük a masszát.

6
Elvégezve

180 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 25 percet. Tűpróbával ellenörizzük.

7
Elvégezve

Langyosra hűtjük, majd óvatosan levesszük róla a formát és teljesen kihűtjük.

8
Elvégezve

A tetejét egyenesre vágjuk.

9
Elvégezve

Profiterol

A vajat, vizet, cukrot és a sót egy vastag falú edényben forrásig melegítjük.

10
Elvégezve

Közepes lángra állítva, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük.

11
Elvégezve

kb. 1 percen át kevergetjük, ez a resztelés.

12
Elvégezve

A tűzhelyről levéve hagyjuk picit hűlni.

13
Elvégezve

Ezt követően egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve robotgép segítségével.

14
Elvégezve

Először csak 3 tojást adjunk hozzá és végezzünk szálpróbát, tehát nézzük meg, hogy megfelelő állígú e a tésztánk: a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé veszünk egy kis tésztát, majd széthúzzunk az ujjunkat. Akkor jó ha nem szakad el egyből a tészta, hanem vékony szálat tudunk húzni.

15
Elvégezve

Legtöbb esetben szükség van a 4. tojásra is, így ha úgy ítéljük, akkor ezt is keverjük a tésztához.

16
Elvégezve

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.

17
Elvégezve

A tésztát habzsákba tesszük, csillagcsöves fejet válasszunk hozzá.

18
Elvégezve

A profiterolhoz kis halmokat kell nyomni, kb fél diónyi méretet, meghagyva köztük a kb 2-3 cm-es távolságot (sütés közben jól megfognak emelkedni é duzzadni).

19
Elvégezve

A sütő aljába helyezünk egy vízzel töltött hőálló edényt, lábast. Ez párásítja a sütőt és garantálja, hogy szépen megemelkedjenek és persze úgy is maradjanak a kisült tésztáink.

20
Elvégezve

A sütési idő kb 20 perc. Fontos, hogy az első 15 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját!

21
Elvégezve

Mikor szépen megemelkedtek és világos barnánra pirultak, kivehetjük a sütőből.
Hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.

22
Elvégezve

Vaníliakrém

A kétféle cukrot elkeverjük a pudingporral.

23
Elvégezve

Hozzáadunk egy kis tejet és csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet is beleöntjük és közepes lángon pudingot főzünk.

24
Elvégezve

Kihűtjük. Közben a habtejszínt habbá verjük (adhatunk hozzá egy csomag habfixálót, akkor biztosan kemény habot kapunk).

25
Elvégezve

Óvatosan hozzáforgatjuk a habot a kihült pudinghoz.

26
Elvégezve

A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd megmelegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel!

27
Elvégezve

Végül ezt is hozzákeverjük a krémhez.

28
Elvégezve

Profiterol megtöltése

A krémet habzsákba töltjük.

29
Elvégezve

Vékony, hosszú és simavégű fejet tegyünk a nyomózsákra.

30
Elvégezve

A fejjel átszúrjuk a tésztát, majd megtöltjük a krémmel. Érezni fogjuk, mikor már teljesen megtelt.

31
Elvégezve

Csokikrém

A tojásokat a cukorral egy lábasban addig melegítjük, amíg a cukor elolvad.

32
Elvégezve

Amint szépen összemelegítettük, levesszük a tűzről és robotgéppel addig verjük, amíg kihűl.

33
Elvégezve

Ekkor apránként hozzáadjuk a vajat, közben közepesn fokozaton tovább keverjük.

34
Elvégezve

A csokit megolvasztjuk és elkeverjük benne a kakaót (a csoki legyen teljesen olvadt de ne melegítsük, hevítsük túl mert akkor a kakaó csomós marad benne).

35
Elvégezve

A robotgéppel folyamatosan keverve, a tésztához öntjük a fél csomag zselatin fixet és a kakaós csokit.

36
Elvégezve

Összeállítás

Az egyenesre vágott piskótát megkenjük lekvárral.

37
Elvégezve

Visszahelyezzük rá a tortakarimát, és kitesszük a tésztát a profiterollal.

38
Elvégezve

A profterolok közti résekbe szórjuk a ribizlit, ízlés szerint.

39
Elvégezve

Az elkészült csokikrémet egyből ráöntjük a tésztára, egészen a tortakarima tetjéig, majd egy kenőlapáttal szépen eligazítjuk a tetejét.

40
Elvégezve

Hűtőbe tesszük min. 2-3 órára.

41
Elvégezve

Végül a szélét kirakjuk a maradék ribizlivel. A tortakarima mentén egy vékony késsel körbevágjuk a tortát, és leszedjük a formát.

Előző
Profiterol
Következő
Gyümölcstorta
Előző
Profiterol
Következő
Gyümölcstorta