




A piskótához |
|
| 6 db tojás | |
| 130 g finomliszt | |
| 20 g kakaópor | |
| 120 g kristálycukor | |
| 20 ml étolaj | |
| 1 csipet só | |
A krémhez |
|
| 500 g mascarpone | |
| 2 db tojás | |
| 30 g kristálycukor | |
| 100 g porcukor | |
| 200 g étcsokoládé | |
| 135 g vaj |
A piskótatekercsen túl, itt egy igazán csokis változat. A tésztát bevontam a krémmel, így igazán szép lett a végeredmény, érdemes vele kísérletezni. Próbáljátok ki, bármilyen alkalomra ünnepi süti lehet! 🙂
|
1
Elvégezve
|
A piskóta elkészítéseEgy nagy méretű sütőtepsit készítsünk elő és béleljük ki egy sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. |
|
2
Elvégezve
|
A tojásfehérjéket elkezdjük robotgéppel felverni, amikor már habosabb, kanalanként hozzáadjuk a cukrot és kemény habot készítünk. |
|
3
Elvégezve
|
Alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a gépet, és egyenként hozzáadjuk a fehérjéhez a tojássárgájákat. Várjuk meg, amíg az előzőt kellően elkevertük és csak azután adjuk a következőt. |
|
4
Elvégezve
|
A lisztet vegyítsük el a kakaóporral és a sóval, majd egy fakanállal keverjük hozzá a tojásos masszához. |
|
5
Elvégezve
|
A kész tésztát öntsük a sütőpapírral bélelt tepsire és simítsuk el egyenletesen, majd mehet is az előmelegített sütőbe kb 15-20 percre. |
|
6
Elvégezve
|
Amíg sül a piskóta, vegyünk elő egy tiszta konyharuhát és nedvesítsük be. |
|
7
Elvégezve
|
Az elkészült piskótát borítsuk ki a megkészített konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével tekerjük szorosan fel. Az így kapott konyharuha-piskóta tekercset félretesszük, így hagyjuk, hogy teljesen kihűlni. |
|
8
Elvégezve
|
A krém elkészítéseA tojásokat kézi habverővel keverjük el a kristálycukorral egy hőálló tálban, majd tegyük vízgőz fölé és kezdjük el melegíteni. Folyamatosan kevergetve, addig melegítjük, míg az ujjunkat beledugva "csípősnek" nem érezzük a krémet. Levesszük és a tűzről és félretesszük. |
|
9
Elvégezve
|
A csokoládét mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk. Amennyiben mikróban melegítjük, figyeljünk rá, hogy csak rövid időre tegyük be mindig és két melegítés között alaposan keverjük át, így elkerülhetjük, hogy megégjen. |
|
10
Elvégezve
|
A puha vajat kikeverjük a porcukorral és a mascarponéval. |
|
11
Elvégezve
|
A nem túl forró étcsokoládét hozzáadjuk a tojásos keverékhez és robotgéppel simára keverjük az egészet. Ehhez jön a vajas-mascarponés krém, majd ezzel is alaposan elkeverjük. |
|
12
Elvégezve
|
ÖsszeállításA kihűlt piskótát kitekerjük és egyenletesen megkenjük a krém háromnegyedével. A szélén hagyjunk egy kb fél cm-es részt üresen. |
|
13
Elvégezve
|
A maradék krémmel bevonjuk kívülről, esetleg habzsákból kis halmokat nyomunk a tetejére. Tetszés szerint díszíthetjük. :) |