Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta kinyújtott, feltekert!
3 db tojássárgája
3 dkg finomliszt
2 dl tej
2 csapott tk ízlés szerint
1 kk bors ízlés szerint
1 mk szerecsendió
7 dkg vaj szobahőmérsékletű
1 db tömlős sajt
25dkg gouda sajt
1 db tojás a tetejére

Sajtroló gouda sajttal

  • Könnyű

Hozzávalók

Sok cukrászdában találkozhatunk sajtolóval, de kevés olyan hely van, ahol igazán finom is. Általában túl vajas a krém, amit én nem igazán szeretek, így mióta van sütőformám, inkább elkészítem ezt is magam. Ezek a speciális fém formák egyszerű edényboltokban is beszerezhetőek és még csak nem is drágák. A későbbiekben pedig jól jöhet még a habroló készítéséhez is!

Bátran kísérletezhetünk a különböző sajtokkal, de szerintem a gouda finom intenzív ízével nagyon jól passzol ehhez a krémhez.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

Lereszeljük a sajtot, majd kb 5 dkg-t félre teszünk, ebbe mártjuk majd a megtöltött rolók végeit.

2
Elvégezve

A tojássárgájákat kézi habverővel elkeverjük felváltva a liszttel és a tejjel, így nem lesz csomós.
Fűszerezzük a sóval, borssal, szerecsendióval.

3
Elvégezve

Alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni, közben folyamatosan keverjük. Amint besűrűsödik levesszük a tűzről, és belekeverjük a 20 dkg reszelt sajtot.
Kihűtjük.

4
Elvégezve

A kihűlt krémbe elektromos habverővel belekeverjük a felkockázott vajat és a tömlős sajt háromnegyedét (szerintem nem kell bele egy egész, hogy véletlenül se legyen túl lágy a krém). Egyenletesre dolgozzuk a krémet, majd félre tesszük.

5
Elvégezve

A sütőt előmelegítjük légkeverésen 180 fokra.

6
Elvégezve

A leveles tésztát kihajtogatjuk és a hosszában felcsíkozzuk. A rövidebbik oldal mentén én kb 2 cm-ként megjelöltem a tésztát, így lett 12 db, 2 cm széles tésztacsíkom.

7
Elvégezve

A formát nem szükséges beolajozni, a leveles tészta önmagában is elég vajas, zsíros, így könnyen le fog jönni a formáról.
A csíkokat sréjen úgy tekerjük a formára, hogy átfedésben legyen egy kis részük. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk az összeset.

8
Elvégezve

Villával felverjük a tojást és megkenjük vele a tésztákat.
Kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

9
Elvégezve

Még melegen lehúzzuk a megsült tésztákat a formáról és hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.

10
Elvégezve

A krémet legegyszerűbb ha habzsákba töltjük.
A kihűlt rolóknak mindkét végükbe nyomunk a krémből bőségesen, majd a végüket a maradék reszelt sajtba mártjuk.

Előző
Csokoládés tekercs
Következő
Csokis, vörös áfonyás biscotti
Előző
Csokoládés tekercs
Következő
Csokis, vörös áfonyás biscotti