













Tésztához |
|
| 150 g vaj | |
| 1.5 dl víz | |
| 1 csipet cukor | |
| 1 csipet só | |
| 150 g finomliszt | |
| 3-4 tojás | |
Krémhez |
|
| 200 g étcsokoládé | |
| 4 g lapzselatin | |
| 20 g cukor | |
| 240 g tejszín | |
| 380 g tej | |
| 4 db tojássárgája | |
Mázhoz |
|
| 80 g víz | |
| 200 g cukor | |
| 70 g kakaópor | |
| 140 g tejszín | |
| 8 g lapzselatin |
Franciaországban kóstoltam igazi eclairt, így egyből magasabbak lettek az elvárásaim saját próbálkozásaimat illetően. Ezzel a recepttel viszont mindenki meg lehet elégedve, mert akárcsak az eredeti, ezek a fánkok roppanósak és valódi krémmel készülnek.
|
1
Elvégezve
|
A krém elkészítéseA zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. A csokoládét apró darabokra aprítjuk. |
|
2
Elvégezve
|
A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, legyünk kitartóak, kb. 5-6 percet keverjük kézi robotgéppel. |
|
3
Elvégezve
|
A tejet és a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve lassan egy keveset hozzáadunk a tojássárgájához. A cukros tojást közben fakanállal keverjük, így tudjuk elkerülni, hogy a forró tejes tejszín rántottát csináljon a tojásból. Apránként hozzáadagolom az egész tejes folyadékot a tojáshoz és teljesen elkeverem, majd visszaöntöm az egészet a lábasba. |
|
4
Elvégezve
|
Átkeverjük a krémet, majd hozzáadjuk a kinyomkodott lapzselatinokat és alaposan összedolgozzuk a krémmel. |
|
5
Elvégezve
|
Végül beleszórjuk az apróra tördelt csokoládét és teljesen elkeverjük a krémmel. Szép, sima krém lesz a végeredmény. |
|
6
Elvégezve
|
A tészta elkészítéseUgyanúgy járunk el, ahogy a profiterol esetében is: |
|
7
Elvégezve
|
Közepes lángra állítva, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. |
|
8
Elvégezve
|
kb. 1 percen át kevergetjük, ez a resztelés. A tűzhelyről levéve hagyjuk picit hűlni. |
|
9
Elvégezve
|
Ezt követően egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve robotgép segítségével. |
|
10
Elvégezve
|
Először csak 3 tojást adjunk hozzá és végezzünk szálpróbát, tehát nézzük meg, hogy megfelelő állagú e a tésztánk: a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé veszünk egy kis tésztát, majd széthúzzunk az ujjunkat. Akkor jó ha nem szakad el egyből a tészta, hanem vékony szálat tudunk húzni. |
|
11
Elvégezve
|
Legtöbb esetben szükség van a 4. - vagy akár 5.- tojásra is (attól függően, hogy mekkora tojással dolgozunk), így ha úgy ítéljük, akkor ezt is keverjük a tésztához. |
|
12
Elvégezve
|
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A tésztát habzsákba tesszük, csillagcsöves vagy sima fejet válasszunk hozzá, majd kb 8-10 cm-es rudacskákat nyomunk. Hagyjunk helyet a tészták között, mert a sütés során emelkedni, dagadni fognak. |
|
13
Elvégezve
|
Sütőbe helyezzük a tepsit, majd 8 perc után levesszük a hőfokot 165 fokra. Kb 35-40 percet sütjük a tésztát, ezalatt megemelkednek és szép aranybarna színt kapnak. |
|
14
Elvégezve
|
A máz elkészítéseAmíg sül a tészta elkészítjük a mázat. |
|
15
Elvégezve
|
A cukrot a vízzel elkeverjük egy kis lábasban és kevergetve szirupot főzünk. Amint sűrűsödött és szirupos állagot öltött, hozzáadjuk a kakaóport és a tűzről levéve elkeverjük. |
|
16
Elvégezve
|
A tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve beletesszük és elkeverjük benne a kinyomkodott lapzselatinokat. |
|
17
Elvégezve
|
A kakaós szirupot elkeverem a tejszínnel és a keveréket hűlni hagyom. |
|
18
Elvégezve
|
ÖsszeállításA kisült tésztákat legegyszerűbb, ha kettévágjuk és így töltjük meg a csokikrémmel. Használhatunk hosszú, sima fejű kinyomófejet is, ebben az esetben a tészta két végén szúrjuk bele és habzsákból nyomjuk a krémet a tésztába. |
|
19
Elvégezve
|
A megtöltött tésztákat bevonjuk a mázzal egy kanál vagy kenőspatula segítségével. |
|
20
Elvégezve
|
Érdemes az összeállított tésztát pihentetni legalább 1-2 órát, mielőtt tálaljuk, így jobban összeérnek az ízek. |