Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/habzsolo.hu/public/wp-content/themes/neptune-by-osetin/functions.php on line 73
Epertorta csokoládés piskótával | Habzsoló

Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

A tésztához
185 ml forró víz forralt
90 g étcsokoládé felaprítva
90 g vaj felkockázva
2 db tojás
150 g kristálycukor
7 ml vanília kivonat
270 g finomliszt
5 g sütőpor
6 g szódabikarbóna
1 nagy csipet
185 ml kávé
A krémhez
1 kg mascarpone
100 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
450 g eper
125 g porcukor
A díszítéshez
70 g étcsokoládé
2 kávéskanál étolaj
pár szem eper

Epertorta csokoládés piskótával

  • Közepes

Hozzávalók

  • A tésztához

  • A krémhez

  • A díszítéshez

Szülinapra készült nagyon krémes, epres és csokis torta. Szerintem ennél jobban nem is kell bemutatni ezt a sütit, csak készítsétek el és meglátjátok!

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A piskóta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
Egy 24 cm-es kerek tortaformát kivajazunk.

2
Elvégezve

Egy kis lábasban forrásig hevítjük a vizet, majd ehhez hozzáadjuk a csokoládét és a vajat. Addig keverjük, még a csoki és a vaj teljesen fel nem olvad. Félre tesszük.

3
Elvégezve

A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy kézi robotgéppel.
Amint megduplázódott a térfogata, egy fakanállal hozzákeverjük a csokis keveréket.

4
Elvégezve

Egy tálban elkeverjük a lisztet. sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd összedolgozzuk a tojásos masszával.
Végül hozzáadjuk a lefőzött kávét is.

5
Elvégezve

A tésztát a megkészített formába öntjük.

6
Elvégezve

Kb 35-40 percig sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük a tésztát, mielőtt kivesszük. Ha a közepébe szúrva a hústűre még ragad tészta, akkor még tovább kell sütnünk!
Az elkészült tésztákat pár perc után kifordítjuk a formákból, és fejjel lefelé rácson hagyjuk kihűlni. Azáltal, hogy felfordítjuk a tésztát, a sütés során egyenetlenül megemelkedett tortánk ki tud kissé egyenesedni.

7
Elvégezve

Eperlekvár készítése

Az epret megmossuk és apró darabokra vágjuk. Egy lábasba mérjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az epret és az egészet elkezdjük főzni. Közepes lángon sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

8
Elvégezve

A krém elkészítése

A mascarponét kikeverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, legjobb ha elektromos habverőt használunk. Ezután hozzáadjuk a kihűlt eperpürét és ezzel is elkeverjük.

9
Elvégezve

Összeállítás

A torta tetejét egy éles késsel óvatosan egyenesre igazítjuk, majd háromfelé vágjuk a tésztát.

10
Elvégezve

A krémből félreteszünk egy keveset, ezzel fogjuk körbekenni és kidíszíteni. A maradékot kétfelé osztjuk.

11
Elvégezve

A középső lap kerül alulra, ezt megkenjük az előkészített krémmel. Erre jöhet a tortalap teteje és a másik adag krém, végül pedig a torta alja kerülhet legfelülre. Általában ez a legszebb lap, könnyebb lesz egyenesre kennünk a krémmel.

12
Elvégezve

A félre tett krém egy részével körbekenjük a tortát és addig simítgatjuk, amíg szép egyenletesnek nem találjuk az egészet. Egy kis mennyiség még mindig kell majd, hogy a tetejét díszítsük.
Amint ezzel meg vagyunk, tegyük be a hűtőbe legalább 35-40 percre, hogy kellően megdermedjen a krém.

13
Elvégezve

Díszítés

A csokoládét mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk. Mikrózás esetén először csak rövidebb időre tegyük be, majd keverjük át és indítsuk újra. Könnyen megég ha hosszabb időre betesszük.
Az olvadt csokiban keverjük el az étolajat.

14
Elvégezve

Öntsük a csokit egy habzsákba vagy esetleg egy kisebb zacskóba.
A hűtőből vegyük ki a tortát, majd a nyomózsák alján vágjuk le óvatosan. Ennél a lépésnél nézzük meg, hogy elegendő méretű lyukat vágtunk e, és szükség esetén nagyobbítsuk meg.
A torta peremén haladva csurgassuk le a csokit. Tegyük vissza ismét a hűtőbe kb 10-15 percre, hogy a csokoládé visszadermedjen.

15
Elvégezve

A megmaradt krémet töltsük habzsákba és díszítsük vele a torta tetejét.
Néhány szem epret mossunk meg, majd töröljünk teljesen szárazra. Ízlés szerint márthatjuk étcsokoládéba, tejcsokoládéba vagy akár fehér csokoládéba is, végül helyezzük a torta közepére őket.

16
Elvégezve

Tálalásig, de legalább 1 órát tegyük hűtőbe. Legjobb ha előző nap elkészítjük.

Előző
Kakaós, vaníliás kuglóf
Következő
Fehér csokis mascarpone torta
Előző
Kakaós, vaníliás kuglóf
Következő
Fehér csokis mascarpone torta