Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

250 g finomliszt
3 teáskanál sütőpor
1 csipet
250 g vaj
200 g kristálycukor
5 tojás
5 ml vanília kivonat
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál tej
35 g kakaópor
A mázhoz
125 g porcukor
3 evőkanál kakaópor
2-3 evőkanál tej

Kakaós, vaníliás kuglóf

  • Könnyű

Hozzávalók

  • A mázhoz

A kuglófban azt szeretem, hogy ehetjük magában vagy akár lekvárral, vajjal vagy mogyorókrémmel is megkenhetjük, mint egy kalácsot. Egyszerre desszert és reggeli. Mellette szól, hogy sokféleképpen variálható és könnyen, gyorsan összedobhatjuk.

Ez a változat egy márványos – kakaó, vanília – tészta, amit kakaós mázzal dobtam fel.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A kuglóf formát alaposan vajazzuk és lisztezzük ki (kb 2 l-es forma).

2
Elvégezve

Mérjük ki egy tálba a lisztet, sütőport és a sót.

3
Elvégezve

Robotgéppel keverjük ki a vajat a cukorral, amíg az egész könnyű és habos nem lesz ( kb 4-5 perc).

4
Elvégezve

A vajas keverékhez egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindig alaposan elkeverve a tésztát, mielőtt a következő tojást tennénk bele.

5
Elvégezve

Adjunk hozzá egy evőkanállal a tejből, majd egy kis lisztet, és keverjük el a tésztát.
Végül a maradék tej és liszt hozzáadásával dolgozzuk össze az egészet.

6
Elvégezve

Egy másik tálba szedjük át a tésztának kicsivel több mint a felét. Ez lesz a vaníliás rész.

7
Elvégezve

A kevesebb adaghoz adjuk hozzá a kakaóport és keverjük el.

8
Elvégezve

A vaníliás tészta fele kerül a forma aljára, erre szedjük a kakaósat és végül a maradék vaníliás tésztát.
Egy kenőkés segítségével vegyítsük el a kétféle tésztát, ettől lesz szabálytalan, márványos a sütink.

9
Elvégezve

Óvatosan ütögessük az asztalhoz a formát, így elősegítjük, hogy a formát teljesen kitöltse.
Az előmelegített sütőben süssük 40-50 percig, ellenőrizzük tűpróbával, hogy elkészült e.

10
Elvégezve

A sütőből kivéve egy rácson hagyjuk pihenni kb 10 percet, csak ezután fordítsuk ki a formából.
Hagyjuk kihűlni.

11
Elvégezve

A kakaós máz elkészítése

Mérjük ki a hozzávalókat és keverjük el. Ha folyósabbra szeretnénk a mázat, tehetünk hozzá egy extra kanál tejet, de akkor kevésbé fog fedni.
Végül az egészet csurgassuk végig a kihűlt kuglófon és hagyjuk kb 20 percet pihenni.

Előző
Csokoládétorta
Következő
Epertorta csokoládés piskótával
Előző
Csokoládétorta
Következő
Epertorta csokoládés piskótával