













Kakaós tésztához |
|
| 115 g vaj | |
| 65 g porcukor | |
| 3 db tojássárgája | |
| 130 g finomliszt | |
| 17 g kukoricakeményítő | |
| 30 g kakaópor | |
| 1 csipet só | |
A csokoládés töltelékhez |
|
| 1 db tojásfehérje | |
| 3 db tojás | |
| 100 g kristálycukor | |
| 5 ml vanília kivonat | |
| 30 g kakaópor | |
| 90 g étcsokoládé | |
Ezek a csábító mini piték melegen tálalva a legfinomabbak, de igazság szerint 5 másodperc a mikróban másnap is csodát tesz velük. 🙂
Az elkészítésük kicsit időigényes, ennek ellenére ez is egy olyan recept, ami megéri, hogy a konyhába töltsük a délutánt. Tényleg!!!! A sűrű csokis krém és a kakaós tészta találkozik és rájövünk, hogy ennél jobb dolog nem is történhetne velük vagy velünk?!
Készítettem hozzá bónuszként egy karamell öntetet – aminek a receptje szintén felkerül hamarosan -, illetve egy csokoládé díszt, ami bármilyen süteményt feldobhat. Kristen Tibbals receptje alapján a következő a dolgunk:
Ha nagyobb lyukat vágunk, vastagabb formákat kapunk, érdemes ezzel kísérletezni. Az a jó benne, hogy elrontani nem lehet, mindig más formát fogunk kapni, ettől lesz az egész egyedi. Hűtőben tárolva eláll legalább 1-2 hétig.
Kínálhatjuk magában vagy bármilyen (csokoládé, vanília) szósszal megcsurgatva.
Ebből a mennyiségből kb 10 db mini piténk lesz.
|
1
Elvégezve
|
A tészta összeállításaA szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot robotgéppel habosra keverjük. |
|
2
Elvégezve
|
A lisztet kimérjük és elkeverjük a kakaóporral, keményítővel és a sóval. |
|
3
Elvégezve
|
A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajkrémhez és fakanállal összedolgozzuk. |
|
4
Elvégezve
|
Az összeállt tésztát fóliára tesszük és alaposan becsomagoljuk majd a hűtőbe emeljük legalább 2 órára. |
|
5
Elvégezve
|
Amíg pihen a tészta, kivajazzuk a mini piteformákat (ha szilikonosat használunk, akkor erre nem lesz szükség). |
|
6
Elvégezve
|
A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk kissé, majd kb 0.5 cm vastag, kör alakúra nyújtjuk. |
|
7
Elvégezve
|
A széle mentén haladva a pitesütőket használva kiszúrjuk a tésztát, majd beleillesztjük a formákba és óvatosan eligazítjuk úgy, hogy a tészta teljesen felérjen a forma pereméig. |
|
8
Elvégezve
|
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formákat a hűtőbe tesszük legalább 20 percre. |
|
9
Elvégezve
|
A lehűlt tésztákat tepsire rakjuk, majd egy villával megszurkáljuk az aljukat. Kb 18-20 percet sütjük. Ne süssük túl, elég ha a széle már sötétedik, mert még a töltelékkel is visszakerül a sütőbe. |
|
10
Elvégezve
|
Amint kivettük a sütőből, az összeset átkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével. Ez azért hasznos, mert így a töltelék nem fog beleivódni a tésztába. |
|
11
Elvégezve
|
A krém elkészítéseA csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd tegyük félre. |
|
12
Elvégezve
|
A három tojásfehérjét elkezdjük robotgéppel felverni, majd hozzáadunk 50 g cukrot és kemény habot verünk. |
|
13
Elvégezve
|
A tojássárgájákat a maradék, 50 g cukorral és a vaníliával kikeverjük, egészen addig amíg a massza kifehéredik és szép sűrű krémet nem kapunk. |
|
14
Elvégezve
|
Belekeverjük a tojásfehérje habot. Először csak egy kicsit adjunk a tojássárgájához és azzal keverjük el, majd óvatosan jöhet a maradék. |
|
15
Elvégezve
|
Adjuk hozzá a kakaóport is és fakanállal keverjük el. |
|
16
Elvégezve
|
Lassan csurgatva beleöntjük az olvasztott csokoládét és robotgéppel alacsony fokozaton az egészet simára keverjük. |
|
17
Elvégezve
|
ÖsszeállításA krémet egyenlő arányban osszuk el a formákban, majd tegyük őket a sütőbe (180 fokra előmelegített). Nem kell sok idő, kb 8 perc, míg a krém elveszti a fényességét a széleken (belül továbbra is fényes és sötét) és már ki is vehetjük. Ne süssük túl mert akkor a töltelék szilárdabb állagú lesz és elveszti a könnyed habosságát. |
|
18
Elvégezve
|
Pár percet hagyjuk hűlni, majd óvatosan vegyük ki a formákból és még melegen tálaljuk. |