







A piskótához |
|
| 6 db tojás | |
| 6 ek. kristálycukor | |
| 6 ek. finomliszt | |
| 2 ek. kakaópor | |
A krémhez |
|
| 6 db tojássárgája | |
| 25 dkg kristálycukor | |
| 1 csomag vaníliás cukor | |
| 4 ek. finomliszt | |
| 6 dl tej | |
A kakaós mázhoz |
|
| 125 ml víz | |
| 20 dkg kristálycukor | |
| 125 ml habtejszín | |
| 60 g kakaópor | |
| 4 g zselatin | |
| 30 ml hideg víz | |
Összeállításhoz |
|
| 300 ml habtejszín | |
| 3 marék dió |
Ismét egy klasszikus sütemény, ami nálunk nagyon népszerű. Egy kicsit újraértelmeztem a hagyományos verziót és a csokikrémet felcseréltem egy kakaós mázzal… a végeredmény pedig egy különlegesen finom, csokis, vaníliás desszert lett. Szerintünk jobb, mint az eredeti 🙂
Ez a mennyiség kb 6-7 embernek elegendő.
|
1
Elvégezve
|
A piskóta elkészítéseA sütőt előmelegítjük 175 fokra. |
|
2
Elvégezve
|
A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd, amikor már magasabb lesz, apránként hozzáadjuk a cukrot. |
|
3
Elvégezve
|
A teljesen kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, de közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. |
|
4
Elvégezve
|
A kész masszát kettévesszük. |
|
5
Elvégezve
|
Két külön tepsibe öntjük a piskótákat, majd az előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük őket. |
|
6
Elvégezve
|
Az elkészült tésztákat hagyjuk teljesen kihűlni. |
|
7
Elvégezve
|
A vaníliás krém elkészítéseA 6 tojássárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük egy vastag falú lábasban. Egyszerűbb ha robotgéppel dolgozunk. |
|
8
Elvégezve
|
Apránként és felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet. Kézi habverőt használjunk, így nem lesz csomós. |
|
9
Elvégezve
|
Közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. |
|
10
Elvégezve
|
A fehérjéből kemény habot verünk, majd a még meleg pudinghoz keverjük. Először csak egy kicsit, ezzel lazítjuk a krémet, majd óvatosan az egésszel eldolgozzuk. |
|
11
Elvégezve
|
A kakaós máz elkészítése125 ml vizet a tejszínnel és a cukorral felforralunk. |
|
12
Elvégezve
|
Ha felforrt, hozzáadjuk a kakaóport és elkeverjük. Kb 4 percig alacsonyabb lángon hagyjuk gyöngyözni, végül levesszük a tűzről. |
|
13
Elvégezve
|
A zselatint 30 ml vízben megduzzasztjuk, majd egyből a kakaós keverékhez adjuk és elkeverjük. |
|
14
Elvégezve
|
Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a hűtőbe tesszük legalább 1 órára. |
|
15
Elvégezve
|
ÖsszeállításA tejszínt felverjük, ízlés szerint adhatunk hozzá porcukrot. Én kb 2 evőkanállal tettem bele. |
|
16
Elvégezve
|
A diót apróra vágjuk. A piskótát felkockázzuk. |
|
17
Elvégezve
|
Tehetjük poharakba, vagy egy nagyobb edénybe is, én jobban szeretem egy nagyobb jénaiba vagy porcelán tálba összeállítani. |
|
18
Elvégezve
|
Alulra kerül a piskótakockák fele, vegyesen a kakaós és a sima. Erre tesszük a vaníliás krém kb felét, majd megszórjuk a dió egy részével. Megcsurgatjuk a kakaós mázzal, és teszünk rá a tejszínhabból is. |
|
19
Elvégezve
|
Letakarva, lefóliázva a hűtőben kb 3 napig tárolhatjuk. |